Blog

01-taw-logo

Българските Следи в Tirana Architecture Week 2014

  |   2014, events

Read this in English

 

През септември, по повод седмицата на архитектурата в Тиранa – 2014 (Tirana Architecture Week – TAW), AWARE посети албанския университет “POLIS“. Потеглихме от Франкфурт през Западните Балкани, за да участваме в събитието, което събира любители и професионалисти и повишава обществения интерес към архитектурата и дизайна. За нас е чест да представим идеите си заедно с две други участия от България и рамо до рамо с изтъкнати гости като съоснователя на RUR Architecture PC – Джеси Райзер, един от създателите на Biosphere 2 – Джон Алън и директора на Eisenman Architects – Питър Айзенман. Българските участия в TAW са резултат от близките контакти, които ONE ARCHITECTURE WEEK изгражда с подобни балкански събития. AWARE участва в тазгодишното мероприятие с два проекта – “Box in a Cloud” и “The Skyscraper Game”, представени в нашата работилница “Figure-Playground Relationship”. Нейна цел е да въвлече професионалисти, студенти и любители в отворена игра за архитектура и дизайн.

 

Още с пристигането си в Тирана бяхме впечатлени от начина, по който сградите на университета „POLIS“ отразяват философията на TAW. Отворените пространства, свободно организираните зони за работа и дискусии и откритото многоетажно фоайе създават неповторимо усещане за прозрачност и взаимосвързаност. На последния етаж се намира кафетерията, от която се разкрива прекрасен изглед към градския пейзаж на Тирана.

 

Фоайето на университета POLIS:

02-polis-lobby

 

След обновяването й, някогашната шивашка фабрика предлага обособени преподавателски кабинети и работни пространства за студентите. Заедно, те формират една изключителна творческа зона без фиксирано работно време или срокове. Други пространства са се развили в унисон с университетската общност, например Destil Bar, където преподавателите и студентите могат да общуват и работят заедно.

 

03-bg-posters-1

Една от популярните изложби сред гостите на TAW 2014 бе “Плакати за нова българска архитектура”, с куратор Анна Симеонова. Интригуващите плакати са дело на български графични дизайнери. На тях са изобразени сгради, които очертават развитието и промяната в българската архитектура през последния четвърт век. Всеки плакат бе изложен до писмени интервюта на архитекта на съответната сграда и художествената интерпретация на графичните дизайнери.

 

TAW 2014 изложба “Плакати за нова българска архитектура“:

04-bg-posters-2

Изложбата е създадена специално за инициативата ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, която се провежда от 10 до 19 октомври в България. Там плакатите са превърнати в своеобразна украса на улиците на град Пловдив и могат да бъдат разгледани по всяко време.

 

Другият представител на България, Димитър Механджиев от сдружение Трансформатори, изнесе лекция на тема “Без поръчка: създаване на пространства и общности или публичната роля на архитекта“. Лекцията разглежда гражданските акции в България. Също както Destil Bar е възникнал покрай университета „POLIS“, акциите в градска среда представляват дейността на създаването без инвеститори и общини. Това е тенденция, която до голяма степен е застъпена от Трансформатори и често е действие, извършвано единствено по инициатива на хората.

 

По време на лекцията, Трансформатори показаха и един от многото си проекти – „Да развиеш ръждясала гайка“:

transformatori-lecture-2

 

Организаторите на TAW ни поканиха да представим нашият проект “Box in a Cloud”, който бе иницииран в Центъра за изкуство и архитектура MAK в Лос Анджелис. Проектът представя хипотетична локация в Лос Анжелос, където 1000 жители създават среда, способна да приюти съвременния номадски начин на живот.

 

Екран от интерактивното приложение на “Box in a Cloud”:

AWARE_Exhibition_img-02

 

В основата на “Box in a Cloud” е гъвкавата баня, която създава динамично пространство. Интерактивен компютърен терминал дава възможност на посетителите да се присъединят към другите виртуални жители и да проследят как “облака” расте и се развива..

 

“Box in a Cloud” изложен на TAW 2014:

boxinacloud-setup-taw

“Box in a Cloud” се основава частично на проекта на Йона Фридман “Flatwriter” (1960), който позволява на потребителите да проектират дома си или да променят квартала си.

Въпреки че е възникнала преди няколко десетилетия, според нас идеята е много актуална и характеризира бързо променящия се съвременен свят. Днешните невероятни технологични възможности налагат преосмислянето на ролята на архитекта.

“Box in a Cloud” демонстрационно видео:

 

По време на TAW проведохме нашата работилница “Figure-Playground Relationship” – еднодневно въведение в средата за разработка на игри Unity 3D. Съдържанието на примерите гравитираше около „The Skyscraper Game”. Тя представлява колективен проект, в който AWARE и останалите участници имат възможност да създадат заедно архитектурен дизайн, достъпен за всеки чрез платформата на играта. В играта, отчасти базирана на Jenga®, участниците се стремят да издигнат най-високия небостъргач, като добавят част по част отделните му елементи.

AWARE Workshops image

Беше ни изключително приятно да представим „The Skyscraper Game“ на студентите от „POLIS“. Бяхме подготвили предварително основната й структура. Така, след запознаване с основните компоненти на Unity, всеки от участниците имаше възможност да създаде свое собствено ниво, което да бъде включено в крайния продукт.

 

Студенти създават нива в „The Skyscraper Game“:unity-taw

 

Използването на игрова платформа за строеж на виртуални небостъргачи създава отворена ангажираност към архитектурата за намиране на “най-доброто решение”, поне що се отнася до височините. Освен че се предоставя възможност на обществеността да участва в процеса на проектиране, ние се надяваме че и архитектите ще получат ценна обратна връзка от хората, чиято среда моделират.

 

Екрани от The Skyscraper Game:

skyscrapergame-screens

„The Skyscraper Game“ се разработва като колективен експеримент. Ако искате да участвате в проектирането на свое собствено ниво на играта, включете се в имейл списъка ни и ще ви изпратим инструкции и проектни файлове за да започнете!

 

Тъй като напоследък селфитата са толкова популярни, ето го и нашето пред Университета „POLIS“ (от ляво на дясно): съорганизаторът на TAW Гергии, Димитър и Юлия от Трансформатори, Диана и Антон от AWARE.

team photo

Бихме искали да благодарим на екипа на TAW – Саймир Кристо, Герги Душнику​​, Йоана Диаманди и Ренис Батали за поканата, топлото посрещане и оказаната подкрепа, на Любо Георгиев за това, че ни свърза с TAW, и на Алеш и Нарвика за гостоприемството и полезните съвети за пътуването ни през Балканите.